Nytt temanotat: Vippepunkter i klimasystemet

Vippepunkter i klimasystemet er skremmende fenomener.
Kunnskap om dem er viktig for å forstå de mest alvorlige
konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer.

Bildet er fra 2016, nær Heron Island på Det store barriererevet utenfor Australia. Dette året ble deler av revet bleket, det gjentok seg året etter, og i 2020 var blekingen enda mer omfattende. Grunne, tropiske korallrev er ett såkalt vippeelement dette temanotatet omfatter. Foto: The Ocean Agency/XL Catlin
Seaview Survey/Richard Vevers

Publisert:

Siden 2012 har magasinet <2°C kommet ut omtrent en gang i året med «siste nytt» om klimaendringene og energiomstillingen. I fjor utvidet vi <2°C-porteføljen med et nytt og enklere format vi kaller temanotat der vi presenterer ett bestemt tema eller problemstilling. Send gjerne innspill til tema du vil vi skal ta opp.

Et vippepunkt er en hendelse i stor skala som endrer et system i naturen for alltid, og som ikke kan endres tilbake. I alle fall ikke i overskuelig fremtid. Fortellinger om vippepunkter er dramatiske, kraftfulle og ofte skremmende. Fordi de omgis av stor usikkerhet kan de imidlertid også oppfattes som spekulative. Vi mener det nettopp er fordi de potensielle konsekvensene er så dramatiske, at det er viktig å belyse vippepunkter som tema. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå at de endringene som denne rapporten skisserer som mulige konsekvenser av et varmere klima, blir en realitet.

Kunnskap om vippepunkter og de naturlige systemene som kan stå overfor slike er viktige også av en annen grunn. Det forteller oss om hvilke trusler vi står overfor. Naturens systemer er dynamiske, og endringer vi påfører dem er ikke nødvendigvis endelige. Men selv om det vi forårsaker av endringer på kort tid nå kan ta tusenvis av år å reversere, vil vi ikke nødvendigvis noensinne komme tilbake til utgangspunktet. Derfor snakker vi i praksis om irreversible skader. Dette er det viktig at vi alle er informert om i debatten om klimaendringer og klimatilpasning.

For å låne ordene til en av forskerne vi har snakket med: Risikohåndtering handler også om å ta høyde for hendelser med lav sannsynlighet, men katastrofale konsekvenser, med mindre du med rimelighet kan utelukke at de vil skje. Vi spekulerer ikke i utfallene, men gir et innblikk i forskningen på dem og en nøktern pekepinn på den reelle risikoen.

Ikke alle vippepunktene utløser like dramatiske konsekvenser. Mange av endringene vil foregå over flere hundre, kanskje flere tusen år. Det gir menneskeheten og naturen et visst rom for tilpasninger. Andre kan være ubehagelig nære allerede.

Vippepunkter har imidlertid ett fellestrekk: De skildrer en fremtid vi ikke ønsker oss, og som vi fortsatt kan unngå hvis vi begrenser oppvarmingen.

Det finnes bare én måte å gjøre det på: Stanse utslipp av klimagasser.

Illustrasjon: JHåland. Kilder: CarbonBrief/McSweeney 2020, IBFRA/IIASA 2020, Steffen et al. 2018