#Klimafrokost: Må vi lete etter mer olje og gass for å sikre den norske velferden?

Hvilken rolle spiller eventuelle funn av ny olje og gass for fremtidig norsk velferd? Er enda mer penger til oljefondet en god nok grunn til at Norge skal se bort fra begrensningene Parismålene setter når det gjelder utvikling av nye olje- og gassfelt? Dette er spørsmål vi tar opp på vår #Klimafrokost onsdag 11. september.

Informasjon
Tid
Sted
Lokalet Gerhardsen på Grand Hotel i Oslo. Det vil også være mulig å følge med digitalt.
Offshore oljeplattformer på rad på havet under en dramatisk solnedgangshimmel med pulserende skyer.

Feltet «Johan Sverdrup» på norsk sokkel. Foto: Carina Johansen / NTB

Det globale forbruket og produksjonen av olje og gass må kuttes drastisk dersom vi skal nå Parismålene, og det er ikke rom for investeringer i nye olje- og gassfelt dersom vi skal nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.  

Likevel vil det politiske flertallet på Stortinget og den norske oljenæringen at vi skal fortsette med leting etter mer olje og gass. En av begrunnelsene for dette er at vi trenger pengene salget av olje og gass gir oss om vi skal opprettholde velferdsnivået i Norge. 

Ingen betviler petroleumsnæringens store bidrag til oppbyggingen av den norske velferdsstaten. Oljefondet er nå på omkring 18 000 milliarder kroner og avkastningen fra investeringene i aksjer og andre verdipapirer vil årlig kunne forsyne statsbudsjettet med store summer i uoverskuelig framtid. 

Så hvilken rolle spiller eventuelle funn av ny olje og gass for fremtidig norsk velferd? Er vi avhengige av nye funn for å opprettholde velferden framover?  

Og er enda mer penger til oljefondet en god nok grunn til at Norge skal se bort fra skrankene Parismålene setter når det gjelder utvikling av nye olje- og gassfelt?  

Det er noen av spørsmålene vi stiller på høstens første Klimafrokost.  

Det er begrenset antall plasser, meld deg gjerne på i dag! 

Tid: Onsdag 11. september kl. 08:00–10:00. Vi serverer frokost fra kl. 07:30. 

Sted: Lokalet Gerhardsen på Grand Hotel i Oslo. Det vil også være mulig å følge med digitalt. 

Innledere er blant andre Knut Einar Rosendahl, professor ved Handelshøyskolen ved NBMU og Ådne Cappelen, forsker innen bl.a. makroøkonomi ved Statistisk Sentralbyrå. De to legger fram nye analyser av hvilken betydning eventuelle nye olje- og gassfunn får for fremtidig norsk velferd. 

Lars-Henrik Paarup Michelsen innleder om hva Perspektivmeldingen sier om framtidige inntekter fra Oljefondet. 

I samtalene møter du blant andre Katinka Kristine Holtsmark (postdoktor ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo), Ann-Cathrin Vaage (fagsjef for klimapolitikk i Offshore Norge), Sindre Heyerdahl (kommentator i E24) og Sveinung Rotevatn (stortingsrepresentant i Finanskomiteen for Venstre og tidligere klima- og miljøminister).

Vi oppdaterer programmet fortløpende med øvrige innledere og deltagere i samtalepanelene.    

Møteleder er  Anne Jortveit, nestleder i Norsk klimastiftelse.  

Vi takker Kavlifondet for støtte til prosjekt #Klimafrokost.  

Hjertelig velkommen! 

Foreløpig program

Må vi lete etter mer olje og gass for å sikre den norske velferden?

Knut Einar Rosendahl, professor ved Handelshøyskolen ved NBMU, og Ådne Cappelen, forsker innen bl.a. makroøkonomi ved Statistisk Sentralbyrå, legger fram nye analyser av hvordan mer eller mindre investeringer i petroleumsproduksjon kan påvirke den norske velferden.

Hva sier Perspektivmeldingen om fremtidige inntekter fra Oljefondet?

Lars-Henrik Paarup Michelsen, daglig leder i Norsk klimastiftelse, innleder om hva Perspektivmeldingen sier om framtidige inntekter fra Oljefondet. 

Samtaler

I samtalepanelene deltar blant annet Katinka Kristine Holtsmark, postdoktor ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, Ann-Cathrin Vaage, fagsjef for klimapolitikk i Offshore Norge, Sindre Heyerdahl, kommentator i E24, og Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant i Finanskomiteen for Venstre og tidligere klima- og miljøminister.